niedziela, 9 sierpnia 2009

Tarta z cukinia i pomidorami



Szukalam pomyslu na wczorajszy obiad i przegladajac czasopisma (zeszloroczne lipcowe wydanie "Lisa-kochen & backen") trafilam na te tarte,spodobala mi sie,bo nigdy jeszcze tarty nie robilam na ciescie drozdzowym i te polaczenie pomidorow i cukinii............akurat super pasujace do akcji blogowych :) :) :)


Cukiniowy Sierpien
i
Pomidorowy Sezon


Skladniki na tortownice 28 cm:

  • 20 g drozdzy
  • 250 g maki pszennej
  • sol,pieprz
  • 6 lyzek oliwy
  • 750 g cukinii
  • 2-4 pomidory (zalezy od ich wielkosci)
  • 200 g serka ziolowego typu filadelfia
  • 2 jajka
  • 100 ml slodkiej smietanki lub mleka
  • 100 g tartego ementalera
  • 100 g drobno pokrojonej fety
  • 1 lyzeczka posiekanego tymianku (ja mialam niestety tylko suszony,ale ze swiezym na pewno lepsza bedzie)
  • 150 ml cieplej wody
Drozdze rozrobic w cieplej wodzie,dodac 1/2 lyzeczki soli,2 lyzki oliwy,make i zagniesc gladkie ciasto,ktore nalezy na godzine odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Piekarnik rozgrzac do 200°C (termoobieg do 180°C).
Serek zmiksowac ze smietanka (mlekiem),jajkami,serami,odstawic.
Cukinie i pomidory umyc,osuszyc i pokroic w plastry i cukinie podsmazyc na pozostalej oliwie.
Ciasto rozwalkowac,wylozyc nim natluszczona forme,wylac mase serowa,poukladac cukinie i pomidory,posolic,popieprzyc i posypac posiekanym (lub suszonym) tymiankiem.
W orginalnym przepisie jest tarta gouda i szynka,ja dalam ementaler i fete,a nie dalam szynki i dodalam tymianek.

Smacznego :)

14 komentarzy:

majka pisze...

Jak to sie stalo, ze ja jeszcze do tej pory nie znalazlam tego przepisu? Mam tez te gazete :))

Wspaniale sie prezentuje :) Musiala byc pyszna :))

Gosia pisze...

Majka- dzieki-byla pyszna,przepis jest na stronie 58 :))

Bea pisze...

Moje ulubione polaczenie : cukinia i pomidory :) A na ciescie drozdzowym faktycznie musi ciekawie smakowac!

Pozdrawiam serdecznie :)

Beata pisze...

Wygląda rewelacyjnie Uwielbiam takie dania!

viridianka pisze...

mniam mniam mniam! ale mam ochote na taaaka tarte:))

Mafilka pisze...

Baaaardzo lubię takie tarty, bardzo! I tylko mam takiego lenia olbrzyma i nie chce mi się jej zrobić, ale jakby mi ktoś tak zrobił, to byłoby fajnie... ech... ;)))

Ewelina Majdak pisze...

O tak moje smaki. Jestem fanatyczką cukinii :)) I do racy dobre. Same plusy :)))))

Pozdrawiam :)

Polka

pinkcake pisze...

Wygląda przepięknie! Prawdziwy artyzm kulinarny:)

Gosia pisze...

- Bea - fajnie smakowalo,tak inaczej,bo zawsze tarty robilam na roznych spodach,ale nigdy na drozdzowym :)

- Beata - dzieki :)

- Viridianko - zapraszam :)

- Mafilko - ech...wiem,co to oznacza,taki len...tez mnie czesto dopada.....

- Polko - fakt-do pracy tez super do zabrania -nie wpadlam na to-dzieki za przypomnienie :))

- Pinkcake - dziekuje :))))

Agata pisze...

Tarty to jedne z moich ulubionych dań obiadowych! Takich ze świeżymi warzywami aż żal latem nie przygotować!

atina pisze...

Uwielbiam tarty, a ta wygląda pysznie:)

Nominowałam Cie :) Szczegóły u mnie:)

Gosia pisze...

- Agata -masz racje,latem smakuja super takie tarty ze swiezymi warzywkami :)

- Atinko - dziekuje i dziekuje za nominacje :))

wegetarinka pisze...

jakie cudo! aż mi kichy skręca ;-) i dodaję bloga do ulubionych :)

karolka pisze...

Gosiu to polaczenie smakow jest super. Ja jakos nie mam szczescie do pomidorow na tarcie, zawsze puszczaja mi duzo wody. Jak Ty to zrobilas, ze ta tarta Ci sie udala?
pozdrawiam