wtorek, 27 maja 2008

Ciasto drozdzowe z rabarbarem


Ciasto drozdzowe
  • 250ml mleka
  • 500g maki
  • 40g swiezych drozdzy
  • 6 lyzek brazowego cukru
  • 2 zoltka
  • 140g miekkiego masla
  • szczypta soli
Mleko podgrzac,czesc go rozrobic z drozdzami dodajac 1 z tych 6 lyzek cukru,odstawic na 15 minut,potem dodac wszystkie pozostale skladniki,wyrobic mikserem na jednolita mase,odstawic w cieple miejsce na ok.30 minut.
Oblozenie i kruszonka
  • 1 kg rabarbaru (obrac i pokroic na nieduze kawalki)
  • 180g maki
  • 100g brazowego cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
  • 2 lyzki posiekanych migdalow
  • 125g zimnego masla
Skladniki kruszonki zagniesc w misce.

Forme prostokatna natluscic,wylozyc rozwalkowanym ciastem wyklejajac ok. 2-3 cm brzeg,ponakluwac widelcem,wylozyc pokrojony rabarbar,posypac kruszonka i piec w temp.ok 200° (termoobieg-180°) -35-45 minut.
Po ostudzeniu mozna posypac cukrem pudrem i podawac z dodatkiem bitej smietany.

Brak komentarzy: