Ciasto drozdzowe
- 250ml mleka
- 500g maki
- 40g swiezych drozdzy
- 6 lyzek brazowego cukru
- 2 zoltka
- 140g miekkiego masla
- szczypta soli
Oblozenie i kruszonka
- 1 kg rabarbaru (obrac i pokroic na nieduze kawalki)
- 180g maki
- 100g brazowego cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
- 2 lyzki posiekanych migdalow
- 125g zimnego masla
Forme prostokatna natluscic,wylozyc rozwalkowanym ciastem wyklejajac ok. 2-3 cm brzeg,ponakluwac widelcem,wylozyc pokrojony rabarbar,posypac kruszonka i piec w temp.ok 200° (termoobieg-180°) -35-45 minut.
Po ostudzeniu mozna posypac cukrem pudrem i podawac z dodatkiem bitej smietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz