wtorek, 27 maja 2008

Jablecznik alzacki



Ciasto:
  • 150g maki
  • 1/2 paczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 lyzeczka cukru waniliowego
  • 75 g twarozku
  • 2 lyzki mleka
  • 3 lyzki oleju roslinnego
Zagniesc wszystkie skladniki na jednolita mase,owinac folia spozywcza,wlozyc do lodowki na 30 minut.
Nastepnie na posypanej maka stolnicy rozwalkowac ciasto i wylozyc nim nasmarowana forme do tarty,odciac wystajace brzegi ciasta.
Podgrzac piekarnik na 200°

Na oblozenie:
  • 900g malych (raczej winnych) jablek
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1/8 l smietany
  • 1 lyzka cukru pudru
Jablka obrac,pokroic na cwiartki,wyciac gniazda nasienne i ponacinac rownomiernie wzdluz,skropic sokiem z cytryny,ulozyc na ciescie ta wypukla ponacinana strona do gory.
Podpiec ok. 10 minut w nagrzanym piekarniku.
W miedzyczasie zmiksowac jajka ze smietana i cukrem,polac ta mieszanka podpieczone ciasto i dopiec jablecznik do konca- jakies jeszcze 30 minut.
Ciasto ostudzic i posypac cukrem pudrem.

Brak komentarzy: