piątek, 30 maja 2008

Canneloni z miesem i sosem orzechowym z ricotta



W zasadzie mialam pomysl na zwykle spagetti bolognese,ale tak sobie przegladalam czasopisma kulinarne i sie natknelam na ten przepis i zaraz mi zaswiecila sie zaroweczka :))))-to musze dzis zrobic....zrobilam,bylo pycha,rodzina prawie wylizywala talerze :)))
Skladniki na 4 osoby:
  • 12 rurek canneloni (gotowac ok. 2 minut w osolonym wrzatku,odcedzic,przelac zimna woda)
  • 400g mielonego wolowego miesa
  • mala cebula (drobno pokroic)
  • 2-4 zabki czosnku (przepuscic przez praske)
  • 1 lyzka igielek swiezego rozmarynu (posiekac)
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sloiczek Pesto alla Siciliana (z orzechow wloskich i sera ricotta)
  • szklanka smietany-kremowki
  • 4-5 lyzek startego parmezanu
  • sol,pieprz,galka muszkatolowa
Cebule i czosnek zeszklic na oliwie,dodac mieso,rozmaryn,pietruszke,chwile posmazyc,zdjac z plyty,wbic surowe jajko,wymieszac,doprawic sola i pieprzem.
Farszem napelnic canneloni,ulozyc w naczyniu zaroodpornym,polac sosem zrobionym z wymieszanego pesto ze smietanka i galka muszkatolowa,posypac parmezanem i zapiekac 15-20 minut w temp. 180-190°

Brak komentarzy: