piątek, 23 maja 2008

Szparagi w szynce pod beszamelem


Kocham szparagi,w sezonie nigdy nie mam dosc,lubie zarowno biale,jak i zielone,w postaci zupy,salatki,z wody czy zapiekane.....................
Skladniki na 4 osoby :
  • 1 kg bialych szparagow (obrac i 10 minut zblanszowac w osolonym i ocukrzonym wrzatku)
  • 5-6 plastrow gotowanej szynki
  • sos beszamelowy
  • tarty zolty ser
Natluscic forme do zapiekania,ukladac w niej kolo siebie owiniete szynka 2-3 szparagi,zalac sosem beszamelowym,posypac serem i zapiekac w temp.180-200° ok.30-40 minut.
Przed podaniem posypac natka pietruszki i podawac z pieczywkiem.
Sos beszamelowy
  • 40 g masla (stopic w rondelku)
  • 40g maki (zasmazyc na masle)
  • 1/3 l mleka (dolac do garnka,uwazac,zeby sie nie przypalilo) i mieszajac dolac
  • 250 ml bulionu (kostka rosolowa rozpuszczona w wodzie)
Przyprawic sos pieprzem ,sola,galka muszkatolowa,odrobina soku z cytryny,zdjac z plyty i mieszajac wlac roztrzepane zoltko z odrobina sosu,krociutko zagotowac.
Mozna oczywiscie sos zrobic z dodatkiem smietany zamiast mleka i z dodatkiem sera tartego.





Brak komentarzy: