Kocham szparagi,w sezonie nigdy nie mam dosc,lubie zarowno biale,jak i zielone,w postaci zupy,salatki,z wody czy zapiekane.....................
Skladniki na 4 osoby :
- 1 kg bialych szparagow (obrac i 10 minut zblanszowac w osolonym i ocukrzonym wrzatku)
- 5-6 plastrow gotowanej szynki
- sos beszamelowy
- tarty zolty ser
Przed podaniem posypac natka pietruszki i podawac z pieczywkiem.
Sos beszamelowy
- 40 g masla (stopic w rondelku)
- 40g maki (zasmazyc na masle)
- 1/3 l mleka (dolac do garnka,uwazac,zeby sie nie przypalilo) i mieszajac dolac
- 250 ml bulionu (kostka rosolowa rozpuszczona w wodzie)
Mozna oczywiscie sos zrobic z dodatkiem smietany zamiast mleka i z dodatkiem sera tartego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz