Zrobilam na urodziny meza na przystawke szaszlyczki ze scampi (rodzaj wielkich krewetek,czy garneli-jak kto woli),zamiast drewnianych patyczkow do szaszlykow uzylam trawy cytrynowej (do kupienia w sklepach z azjatycka zywnoscia) -wyszla interesujaca kompozycja
Skladniki na 4 osoby:
- 12 duzych scampi (krewetek)
- 2 lodygi trawy cytrynowej
- 150 g pomidorkow koktajlowych
- 150g roszponki
- 4 lyzki soku z limetek
- 3 lyzki octu z czerwonego wina
- 1 szczypta cukru,sol,pieprz
- 5 lyzek oliwy z oliwek
- 1 zabek czosnku (sprasowany)
- limetki do dekoracji talerza
Na rozgrzanym tluszczu usmazyc szaszlyki po 2 minuty z kazdej strony,ulozyc na salatce,udekorowac kawalkami limetki i podawac z bagietka jako przystawke lub lekka kolacyjke.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz