wtorek, 27 maja 2008

Kakaowy salceson jablkowy


Znalazlam to ciasto w necie w poszukiwaniu czegos nowego z uzyciem jablek wlasnie,maz sie bardzo sceptycznie przygladal temu,co robie,ale efekt pieczenia calkowicie go zadowolil

Skladniki:
  • 600-700g jablek (obrac,pokroic na male kawalki,zasypac 3-4 lyzkami cukru)
  • 100g rodzynek (wymieszac razem z jablkami) i odstawic na godzinke
  • 1 szklanka cukru (pomniejszona o ten do zasypania jablek)
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1,5 lyzeczki cynamonu
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 3 lyzeczki kakao naturalnego
  • 1 szklanka oleju roslinnego
Zmiksowac na puszysta mase cukier z cukrem waniliowym i jajkami,dodac do masy makeproszek do pieczenia,cynamon,kakao,dokladnie wymieszac,na koncu wlac olej,miksowac do chwili,gdy ciasto wchlonie tluszcz,nastepnie dodac z miski jablka wraz z sokiem.
Wlac ciasto na natluszczona i posypana tarta bulka okragla forme (26cm),piec przy termoobiegu 60-70 minut w temperaturze 150°.
Ciasto po wystudzeniu pozna polukrowac lub posypac cukrem pudrem.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Bardzo dobry i prosty przepis, a ciasto zawsze wychodzi pyszne. Ja daje troche mniej jablek, zeby nie bylo za "mokre", za to wiecej cynamonu i rodzynek.
Polecam!