Przepis na te pierniczki robilam po raz pierwszy,ale na pewno nie ostatni :) Troche mnie zdziwilo,ze ciasto musi lezakowac co najmniej 4-5 tygodni,ale w przypadku piernikow,to wszystko jest mozliwe ;)
Skladniki na ok.100-120 ciastek
- 0,5 kg maki
- 1/4 l miodu
- 1 szkl. cukru
- 1/2 kostki smalcu
- 1/4 szkl. mleka
- 1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 torebki gotowej przyprawy do piernika
- po szczypcie : imbiru,cynamonu,galki muszkatolowej,kardamonu,mielonych gozdzikow
Przed swietymi walkowac ciasto na grubosc ok. 7 mm,wykrawac ciasteczka,ukladac na blasze wylozonej papierem i piec w temp. 180° ok.10-15 minut,wyjac,ostudzic i ozdabiac lukrami lub czekolada.
Ukladac w kartonie lub puszkach bardzo lekko skropione woda.
Smacznego :)
Jest to nastepna moja propozycja w ramach Kuchni Swiateczno-Noworocznej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz