poniedziałek, 29 grudnia 2008

Pierniczki Lilli



Przepis na te pierniczki robilam po raz pierwszy,ale na pewno nie ostatni :) Troche mnie zdziwilo,ze ciasto musi lezakowac co najmniej 4-5 tygodni,ale w przypadku piernikow,to wszystko jest mozliwe ;)
Skladniki na ok.100-120 ciastek
  • 0,5 kg maki
  • 1/4 l miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 torebki gotowej przyprawy do piernika
  • po szczypcie : imbiru,cynamonu,galki muszkatolowej,kardamonu,mielonych gozdzikow
W garnku na malym ogniu rozpuszczamy miod,smalec i cukier na jednolita mase ;kiedy ostygnie,dodajemy mieszajac i ugniatajac-make,jajka,sode rozpuszczona w chlodnym mleku oraz przyprawy,zagniesc na jednolita kule,owinac folia i odstawic w chlodne miejsce (lodowka,balkon) na 4-5 tygodni.
Przed swietymi walkowac ciasto na grubosc ok. 7 mm,wykrawac ciasteczka,ukladac na blasze wylozonej papierem i piec w temp. 180° ok.10-15 minut,wyjac,ostudzic i ozdabiac lukrami lub czekolada.
Ukladac w kartonie lub puszkach bardzo lekko skropione woda.
Smacznego :)

Jest to nastepna moja propozycja w ramach Kuchni Swiateczno-Noworocznej
Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Brak komentarzy: