Jako,ze mam tescia,ktory poluje i raz na jakis czas obdarza nas pysznym mieskiem bedacym wynikiem tych polowan,to przewaznie w ramach jakichs swiat przyrzadzamy cos pysznego z dziczyzny.
Tym razem byly to kotlety ze schabu dzika............
Skladniki na 4 osoby:
- 8 kotlecikow wycietych ze schabu (z koscia)
- sol,pieprz,maka do obtaczania
- 2 jajka (rozbeltac) ,bulka tarta (do panierowania)
- olej i kawalek smalcu do smazenia
- ok. 1 kg ziemniakow (obrac,ugotowac i przepuscic przez praske)
- 1 jajko
- maka ziemniaczana
- sol
- pol glowki czerwonej kapusty (drobno poszatkowac)
- 1 cebula
- ocet,olej,sol,pieprz,sok z cytryny,cukier
- 500g pieczarek
- kubek smietany
- lisc laurowy,ziele angielskie,2 ziarna jalowca,lyzeczka suszonego rozmarynu,pieprz,sol,magie,maslo do smazenia
- 1 cebula -drobno pokrojona
- zasmazka z 1 lyzki maki ziemniaczanej i zimnej wody
Przedtem ugotowac ziemniaki, przepuscic je przez praske,wylozyc je do miski,wygladzic i wyjac 1/4 ziemniakow na bok,powstala luke wypelnic maka ziemniaczana,dodac wyjete ziemniaki,jajo,sol,dobrze wymieszac i formowac nieduze kluski z dziurka w srodku,gotowac w osolonej,wrzacej wodzie ok. 5-7 minut od wyplyniecia na wierzch.
Pieczarki pokroic na cwiartki,obsmazyc na masle,dodac cebule,przyprawy,dusic kilkanascie minut,w razie potrzeby podlewajac woda,nastepnie dodac smietane i zasmazke-odstawic.
Przygotowac kapuste w miedzyczasie-poszatkowana kapuste zblanszowac ok. 10 minut w osolonym wrzatku,odcedzic na sicie i natychmiast skropic octem-odstawic do wystygniecia.Nastepnie dodac drobno pokrojona cebule i przyprawic olejem,sola,pieprzem,sokiem z cytryny i cukrem-kapusta nie moze byc zbyt kwasna.
Smacznego:)
Jest to moja dziewiata propozycja w ramach Zabawy Swiateczno-Noworocznej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz