niedziela, 28 czerwca 2009

French dimpled rolls


Jak tylko je zobaczylam na blogu u Majanki ,to od razu wiedzialam,ze kiedys na nie przyjdzie czas :),ten ksztalt przede wszystkim (z tym przedzialkiem) kojarzy mi sie niezmiennie z dziecinstwem....Polska....sniadaniem u Mamy,gdzie z siostra wcinalysmy na sniadanie bulke z maslem,zoltym serem i do picia kakao bylo...... W tej chwili ,jak przyjezdzam do Pl,to zawsze musi byc na sniadanie swiezo kupiona na ryneczku w piekarni bulka "z dupka".................juz jadam je bez picia kakao,bo nie lubie,ale ten smak......... no i wlasnie te rollsy oddaja cale te wspomnienia :) Upieklam je po raz pierwszy,ale na 100% nie po raz ostatni...............,rodzinka zachwycona nimi,a corka jak nakrecona-cieszy sie,ze jutro do szkoly (tak,tak-jeszcze u nas 2 tygodnie szkoly) wezmie taka na drugie sniadanie :)

Majanko-jesli sie nie obrazisz,to zacytuje za Toba :)

Składniki na 10 bułeczek:

*400g mąki chlebowej (dałam zwykłą pszenna) - ja dalam chlebowa

*1,5 łyżeczki soli (można dać troszkę mniej) - rzeczywiscie-soli moze byc ciut mniej

*1 łyżeczka drobnego cukru

*15g drożdży instant (lub 30g świeżych)

*120 ml ciepłego mleka

*175 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukier, po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu mąką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Po tym czasie wlać wodę, wymieszać formując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy oprószonej lekko mąką przez około 8-10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 i pół godziny).

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i zostawić na 5 minut. Następnie podzielić na 10 części, z każdej formować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać owalny kształt bułeczce. Wierzch delikatnie posypać mąką, ułożyć na blasze w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Po tym czasie bułeczkom zrobić głęboki przedziałek (prawie do samej blachy), można robić kantem dłoni lub końcem drewnianej łyżki. Ponownie odstawić na 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą (ja tego nie zrobiłam). Piec około 13-15 minut na złoty kolor.

Smacznego :)

Moje buleczki nie sa tak piekne,jak u Majanki,tak samo przedzialki idealne nie sa,ale na swoje usprawiedliwienie mam to,ze po bajglach jest to moj drugi wypiek piekarniczy w zyciu,cwiczenie czyni mistrza,wiec mam nadzieje,ze za ktoryms razem wyjda tak piekne,jak u Majany :) ,ale mysle,ze smak jest wazny............. :)

12 komentarzy:

Mafilka pisze...

Są piękne i idealne :-) I jak już je zrobiłaś raz, to przepadło... wracają jak bumerang ;))

szarlotek pisze...

Nie wiem co ty chcesz od przedziałków:)Smakowitszych nie widziałam:)Miłego dnia:)

adda73 pisze...

Prześliczne bułeczki :) a ciepłe mogłabym jeść z samym masłem, takie są najsmaczniejsze :))

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

też bardzo lubię te bułeczki, ale one mi bardziej kojarzą się ze szpitalem, bo tam głownie miałam okazję j jesc

Małgoś pisze...

Ja na te bułeczki też sobie ostrzę zęby. :) Wspomnienia mam dość podobne, z tym że bez kakao, no i u nas w piekarniach podobnych bułek nie brakuje. ;-)
Bardzo ładny wypiek, bułeczki i kształtne, i ładnie wyrośnięte, i nawet przedziałek niezwykle uroczy. :)

ewena pisze...

Mnie się tam też bardzo podobają te bułeczki:))

viridianka pisze...

wygladaja cudownie, tez je widzialam u Dorotuś chyba:)

Gosia pisze...

- Mafilko - dzieki :) i masz racje,juz mysle,ze na nastepny weekend je zrobie :)

- Szarlotku - dziekuje pieknie :)

- Adda - oj takie sa najlepsze-fakt,musialam mocno pilnowac,zeby Mloda nie zjadla mi za duzo cieplych....

- Aga - ze szpitalem??? :(( to chyba niezbyt mile skojarzenia :( mam nadziejepozytywniej tez ci sie kojarza

- Malgosiu - dziekuje :)) u nas takich z przedzialkiem niestety nie ma,moga byc takie same,ale bez przedzialka juz beda inaczej smakowac :)

- Ewena - dziekuje :)

- Viridianko - calkiem mozliwe,Majana je u Evenki podpatrzyla,podejrzewam,ze sporo juz osob je pieklo :)

Alicja w kuchni pisze...

Przepiękne! to mój drugi przepis na liście do wypróbowania :D

majka pisze...

Buleczki przesliczne! :) Tez zapisalam sobie ten przepis do wyprobowania :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Chyba podziwiałam je już u Liski..
tak czy siak podobają mi się,ale mam problem z dostaniem tej mąki niestety:(..więc chyba dam zwykłą pszenną jeśli będę robiła:)

Anonimowy pisze...

http://markonzo.edu systemfor intermittent http://www.wikio.com/article/dishnetwork-169064384 http://helzberg-diamonds.wackwall.com fibre ricci http://www.rottentomatoes.com/vine/showthread.php?p=17358285 http://vzochat.com/en/blog/biofreeze colectores canadienne http://gerber-knives.indieword.com/ http://www.cellsea.com/user/home/CR4b760ee2697fd http://www.hpluscommunity.com/profiles/blogs/tempurpedic-matress http://www.hairdirect.com/community/user/Profile.aspx?UserName=prilosec%20side%20effects yess posession