poniedziałek, 1 czerwca 2009

Maslankowe ciasto z rabarbarem



Po blogach widze,ze ostatnio chyba te ciasto jest najpopularniejsze :) ,ale tez nie bez powodu,bo jest tak rewelacyjne w smaku,ze po prostu TRZEBA!!!! je upiec :) ,a do tego bedzie sie komponowalo z roznymi owocami sezonowymi.
Poczatek temu przepisowi dala Tobatka z Cincin ,nastepnie widzialam je na blogach Abbry , Majany , a dzisiaj Atinka zaprezentowala je u siebie :)

Skladniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maslanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki maki
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 lyzeczka aromatu waniliowego
  • ok.500 g rabarbaru (obrac i pokroic na plasterki)
  • 3-4 lyzki cukru
  • na kruszonke wymieszac ok.100 g masla z cukrem i maka (dodalam podobnie,jak Majana cynamon do kruszonki)
Pokrojony rabarbar zasypac 3-4 lyzkami cukru-odstawic.

Zmiksowac cukier z jajkami,nastepnie domieszac maslanke i olej i aromat waniliowy,potem dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
Ciasto wylac na forme (ok.36x24cm) wylozona papierem do pieczenia,wylozyc na nie odcisniety lekko rabarbar ,zagniesc szybko kruszonke-rowniez skorzystalam ze wskazowki Abbry,zeby najpierw do masla dodac po 2 lyzki maki i cukru i zagniatajac dosypywac jeszcze po troszke dopoki kruszonka nie zrobi sie dosc sypka; rozsypac kruszonke jednolicie po ciescie,wlozyc do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec ok.50 minut.Wprawdzie w wielu przypadkach podawany czas pieczenia wynosi ok.35 minut,ale u mnie musialo byc dluzej.
Po wystudzeniu mozna posypac cukrem pudrem.

* mam mniejsza blache i nastepnym razem dam wiecej rabarbaru,bo ciasto wyroslo dosc spore,dlatego moze byc wiecej owocow,choc ciasto samo w sobie jest i tak dosc wilgotne,wiec smakowo nic nie traci :)

Polecam rowniez: Drozdzowe ciasto rabarbarowe

Smacznego :)

12 komentarzy:

olalala pisze...

Super ciacho :). Właśnie takie są te najlepsze ciasta: szybkie i smaczne!

magda k. pisze...

też wypróbowałam te ciasto i jest świetne :)

Olciaky pisze...

Powiem jedno.Cały czas zastanawiałam się nad tym ciastem,(bo rabarbar mi zalega od soboty)i nie wiem dlaczego go nie upiekłam;P!

kasiaaaa24 pisze...

Wygląda super i musi być pyszne :) Bardzo lubię wilgotne ciasta, zwłaszcza jeśli są z owocami. Pycha :)

majana pisze...

Pięknie Ci wyszło! Mniam!:)

cudawianki pisze...

rzeczywiscie ciasto jest bardzo popularne, wiec trzeba je upiec! :-)

Pinos pisze...

O Mamuniu, jak mi się nagle takiego ciasta zachciało. Z truskawkami...

Gosi@ pisze...

@ olalala - no,nie??tez tak uwazam,ze co najprostrze,to najsmaczniejsze :)

@ magda - ooooo,nastepna amatorka tego pysznego ciacha :)))

@ olciaky - to sie nie zastanawiaj,robi sie je naprawde szybciutko!! :)

@ Kasiu - no,wlasnie,moi tez takie lubia,widze,ze bedzie ono hiciorem w naszym domu w zaleznosci od zmieniajacych sie owocow sezonowych :)

@ Majanko - dziekuje :)Twoje tez piekne bylo :)

@ cudawianki - hehehe-chyba w tej chwili najpopularniejsze teraz :)

@ Pinos - piecz z truskawkami i pisz,jak bedzie smakowac :))

edysia79 pisze...

Też je piekłam i popieram wszystkie zachwyty jakie zebrało :)

Gosi@ pisze...

@ edysiu - dzieki i tez bede sie u innych nim zachwycala,bo jest warte tych wszystkich pozytywow :)

rogatek pisze...

została mi maślanka z kurczaka i z surówki, jutro muszę kupić rabarbar :)

atina pisze...

O tak, tak, to ciasto jest warte wszystkich zachwytów nad nim:) Pysznie wygląda:)