wtorek, 25 sierpnia 2009

Buleczki z jablkami i rodzynkami



Mam w swoim jednym z pudelek na przepisy stos powyrywanych pojedynczych kartek z roznych czasopism i tam wlasnie znalazlam przepis na te wlasnie buleczki,nie wiem,skad ta kartka i z ktorego roku,ale z gazety typu "Pani domu" lub "Przyjaciolka",bo akurat miedzy innymi te zawsze kupuje moja Mama.

Buleczki sa bez jajek i ciasto nie jest drozdzowe,w sumie zaraz po upieczeniu niezbyt mi od razu posmakowaly,ale na drugi dzien i owszem :)

Skladniki na 10 buleczek:
  • 4 jablka (obrac i drobno pokroic)
  • 1 cytryna (sparzyc,zetrzec skorke i wycisnac sok)
  • po 4 lyzki rodzynek i posiekanych migdalow
  • 150 g twarozku (ja mialam Philadelfie)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 lyzek oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 6 lyzek cukru pudru
Pokrojone jablka gotowac ok.10 minut razem z sokiem cytrynowym ,polowa cukru ,pod koniec dac rodzynki i migdaly.
Twarozek utrzec z cukrem waniliowym,reszta cukru,olejem i skorka cytrynowa,dodac make z proszkiem do pieczenia,zagniesc ciasto.
Ciasto rozwalkowac na prostokat 30 x 35 cm,ulozyc na nim mase jablkowa,zwinac wzdluz dluzszego boku,pokroic na 10 plastrow *,ulozyc na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temperaturze 200°**.
Cukier puder utrzec z woda na lukier i posmarowac buleczki.

Smacznego :)
* u mnie sie ciasto po zwinieciu przez te plynna mase jablkowa troche rozwalalo,ale ratowalam sie i formowalam rekoma-tez wyszly :)
** temperatura za wysoka byla,polecam 180° i ciut dluzej po prostu,te 200° zbyt przypiekly buleczki i pewnie dlatego zaraz po upieczeniu niezbyt smakowaly,na drugi dzien zmiekly i pyszne juz byly.

12 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Fajne te bułeczki, takie inne:)

viridianka pisze...

ale bym teraz zjadła buleczke z jabłkami, mniam :))

kasiaaaa24 pisze...

Fajowe bułeczki :) Wilgotne od jabłek, super :)

Majana pisze...

Fajny przepis! CHętnie wypróbuję kiedyś:)) Lubię takie pełne owoców bułeczki:)

mietowka22 pisze...

cudne te bułeczki, taka inna wersja szarlotki :)

desmond108 pisze...

Bułeczki wyglądają znakomicie a jabłkami muszą świetnie smakować także na pierwszy dzień :)) Podejrzewam, że doskonale sie nadają jako prowiant na wędrówki po lesie czy górach. Po kilku godzinach łażenia to nie tylko świetna porcja kalorii ale także i doskonałego smaku.

Alina pisze...

Jabłko i rodzynki to zawsze smakowite połączenie. Muszą być dobre te bułeczki!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

wyglądają obłednie, tylko zjadać ze smakiem :)

szarlotek pisze...

Jakie kuszące !:)Podziel się, to nie będę musiała nic piec :)No właściwie przyjmę jedną, tak na śniadanie :)

Waniliowa Chmurka pisze...

O mniam,ale kusisz!

adda73 pisze...

Jak ja lubię lukier na różnych wypiekach :) Mnie na pewno by smakowały takie bułeczki :)

Gosia pisze...

- Wiosenko- wlasnie mnie dlatego skusily,ze inne sa :)

- Viridianko - juz sie te skonczyly,ale na nastepne zapraszam :)

- Kasiu - dziekuje :)

- Majanko - fajna odmiana od drozdzowych,warto raz czy drugi sprobowac :)

- Mietowko - dziekuje :)

- Desmond - ooo,tak,na wycieczki ,jak najbardziej sie takie nadaja:)

-Alinko - dobre,dobre bylo,dziekuje :)

- Aga - dzieki :) :)

- Szarlotku - dziekuje :)przy nastepnym pieczeniu zapraszam na sniadanko :))

- Olciaky - dzieki :)

- Adda - polecam :) ja tez lubie lukier przede wszystkim wlasnie na buleczkach,ale tez nie za duzo :)