sobota, 15 sierpnia 2009
Sernik intensywnie jagodowy z biala czekolada
Juz jakis czas temu na CinCinie widzialam ten przepis Krystyny i wyprobowalam go tez,ale efekt mi sie nie podobal,bo zamiast ladnego fioletu wyszlo cos w rodzaju splesnialej stracciatelli,jak to moj maz stwierdzil,wiec odlozylam zamieszczenie go na blogu do nastepnej proby,ktora byla akurat wczoraj,wyszedl mniej wiecej taki,jaki powinien byl wyjsc :)) no i smakowal oczywiscie rowniez :))
Skladniki :
Spod:
* 225 g ciastek digestive lub maslanych (pokruszyc)
* 50-70 g masla (rozpuscic i ostudzic))
Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym maslem i wylepic nimi dno tortownicy ( u mnie byla to 26 cm) zachodzac troche na boki, wstawic do lodowki na ok. 30 minut.
Masa serowo-jagodowa:
* 700 g sera smietankowego (ja mialam Philadelfie)
* 3 jajka
* 200 g bialej czekolady
* 2 lyzki maki (plaskie)
* 2 cukry wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
* 400-500 ml jagod (ja mialam mrozone-rozmrozilam na sicie)
Polewa:
* 300 g gestej smietany
* 2 lyzki (plaskie) cukru pudru
* 1,5 lyzeczki ekstraktu waniliowego
Jagody zmiksowac. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej z dodatkiem 2 lyzek wody. Do miski wlozyc ser, wbic jajka, wsypac make i cukier wanilinowy,zmiksowac krotko do polaczenia sie skladnikow . Dodac rozpuszczona i przestudzona biala czekolade - na 2-3 tury, po kazdej krotko zmiksowac.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą. Piekarnik nagrzac do 160 stopni.
Do tortownicy wlac mase serowo-jagodowa i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut.
Przygotowac polewe -smietane wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjac z piekarnika ( piekarnik podkrecic do 180 stopni -w termoobiegu do 160 stopni), delikatnie wylac mase smietanowa.
Calosc ponownie wstawic do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 15 minut, nastepnie wystudzic na kratce.
Po wystudzeniu wstawiamy sernik do lodowki na kilka (co najmniej 6-8) godzin ( im dluzej- tym lepiej smakuje sernik).
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
21 komentarzy:
Oj, jaki piękny! Tez robiłam jagodowy sernik całkiem niedawno z przepisu Dorotus . Wspaniały był, więc jestem przekonana,ze Twój jest również przepyszny! Wspaniałe są takie serniki.
Pozdrawiam:)
Wyglada przepieknie. Z dodatkiem bialej czekolady musi oblednie samkowac :))
Mialo byc: smakowac :))
jagódki bardzo lubię, białą czekoladę też :) więc...
pyszniuteńko wygląda:)
Gosiu wygląda cudownie :) To jest ulubiony sernik mojego męża :)
To jedyny sernik, którego jeszcze nie zrobiłam :( A, wygląda tak super :) Oj, muszę się poprawić :)
-Majanko - dzieki :) widzialam tez Twoj-przepiekny rowniez byl!!
-Majka - dzieki :))
- Aga - ....wiec .... :) :)nic na przeszkodzie nie stoi,zeby wyprobowac :)
-Atinko - dziekuje :)
-Kasiu - dziekuje :) mojemu rowniez bardzuchno smakuje :)
-Szarlotku - az prawie niemozliwe,bo robisz tak wspaniale i roznorodne pysznosci,ze bylabym pewna,ze tenh tez juz wyprobowalas :) i dziekuje :)
Jeny jak ja już dawno nie jadłam sernika. Juz sie stęskniłam za nim ;)
Chociaż jagodowego jeszcze nigdy nie jadłam ale z pewnoscia lubie ;)
Oj jakie pyszności widzę u Ciebie Gosiu :) Sernik prezentuje się wyśmienicie, a połączenie jagód z białą czekolada musi być przepyszne !!!
przecudowny jest! ale mis ie marzy taki serniczek, ale borowek juz u mnie niesttey nie ma... a zjadlabym takiego z wielką chęcią :))
-Emma - to polecam,jesli jeszcze nie jadlas :)
- Adda - dziekuje i naprawde pyszny jest :))
- Viridianko - dzieki :) ja z mrozonych robilam
Mmmmmm, rozpływam się w zachwycie :)
Sernik intensywnie przyciągający wzrok :)
O rany ale on musi być dobry!
Jagody + biała czekolada... hmhm
No dobrze wracam do rzeczywistości :)
Wow, jaki on potężny, jak się pręży na tych zdjeciach! Na żywo musi być jeszcze lepszy...
ale kolory
ale zdjęcia
już mm na niego ochotę :-)
Wspaniale się ten sernik prezentuje. Serek philadelphia jest wymarzony do takich wypieków.
- Tilinaro - dziekuje :))
- Polko - dzieki :)-toz to rzeczywistosc-moze nie codziennosc,ale....
- Aniu - dziekuje i jest rzeczywiscie pyszny :)
- Asiejko - dzieki :) w koncu wyszlo,bo poprzednim razem byl z borowek amerykanskich,ale one nie maja takiego kolorku,jak te lesne :)
- Alicjo- dziekuje :) wlasnie czesto do wypiekow uzywam tego serka,super jest :)
Wygląda przepięknie i bardzo apetycznie:) takiego z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam:)Pozdrawiam.
Łaaał!
to coś dla mnie:)!
przegladam sobie Gosia Twoje wpisy i ten to sernik zjadlabym caly, WOW!
:-)
Prześlij komentarz