sobota, 15 sierpnia 2009

Sernik intensywnie jagodowy z biala czekolada



Juz jakis czas temu na CinCinie widzialam ten przepis Krystyny i wyprobowalam go tez,ale efekt mi sie nie podobal,bo zamiast ladnego fioletu wyszlo cos w rodzaju splesnialej stracciatelli,jak to moj maz stwierdzil,wiec odlozylam zamieszczenie go na blogu do nastepnej proby,ktora byla akurat wczoraj,wyszedl mniej wiecej taki,jaki powinien byl wyjsc :)) no i smakowal oczywiscie rowniez :))

Skladniki :
Spod:

* 225 g ciastek digestive lub maslanych (pokruszyc)
* 50-70 g masla (rozpuscic i ostudzic))

Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym maslem i wylepic nimi dno tortownicy ( u mnie byla to 26 cm) zachodzac troche na boki, wstawic do lodowki na ok. 30 minut.

Masa serowo-jagodowa:
* 700 g sera smietankowego (ja mialam Philadelfie)
* 3 jajka
* 200 g bialej czekolady
* 2 lyzki maki (plaskie)
* 2 cukry wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
* 400-500 ml jagod (ja mialam mrozone-rozmrozilam na sicie)

Polewa:

* 300 g gestej smietany
* 2 lyzki (plaskie) cukru pudru
* 1,5 lyzeczki ekstraktu waniliowego


Jagody zmiksowac. Czekolade rozpuscic w kapieli wodnej z dodatkiem 2 lyzek wody. Do miski wlozyc ser, wbic jajka, wsypac make i cukier wanilinowy,zmiksowac krotko do polaczenia sie skladnikow . Dodac rozpuszczona i przestudzona biala czekolade - na 2-3 tury, po kazdej krotko zmiksowac.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą. Piekarnik nagrzac do 160 stopni.
Do tortownicy wlac mase serowo-jagodowa i wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut.
Przygotowac polewe -smietane wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjac z piekarnika ( piekarnik podkrecic do 180 stopni -w termoobiegu do 160 stopni), delikatnie wylac mase smietanowa.
Calosc ponownie wstawic do piekarnika i piec jeszcze przez ok. 15 minut, nastepnie wystudzic na kratce.
Po wystudzeniu wstawiamy sernik do lodowki na kilka (co najmniej 6-8) godzin ( im dluzej- tym lepiej smakuje sernik).

Smacznego :)

21 komentarzy:

Majana pisze...

Oj, jaki piękny! Tez robiłam jagodowy sernik całkiem niedawno z przepisu Dorotus . Wspaniały był, więc jestem przekonana,ze Twój jest również przepyszny! Wspaniałe są takie serniki.
Pozdrawiam:)

majka pisze...

Wyglada przepieknie. Z dodatkiem bialej czekolady musi oblednie samkowac :))

majka pisze...

Mialo byc: smakowac :))

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

jagódki bardzo lubię, białą czekoladę też :) więc...

atina pisze...

pyszniuteńko wygląda:)

kasiaaaa24 pisze...

Gosiu wygląda cudownie :) To jest ulubiony sernik mojego męża :)

szarlotek pisze...

To jedyny sernik, którego jeszcze nie zrobiłam :( A, wygląda tak super :) Oj, muszę się poprawić :)

Gosia pisze...

-Majanko - dzieki :) widzialam tez Twoj-przepiekny rowniez byl!!

-Majka - dzieki :))

- Aga - ....wiec .... :) :)nic na przeszkodzie nie stoi,zeby wyprobowac :)

-Atinko - dziekuje :)

-Kasiu - dziekuje :) mojemu rowniez bardzuchno smakuje :)

-Szarlotku - az prawie niemozliwe,bo robisz tak wspaniale i roznorodne pysznosci,ze bylabym pewna,ze tenh tez juz wyprobowalas :) i dziekuje :)

emma001 pisze...

Jeny jak ja już dawno nie jadłam sernika. Juz sie stęskniłam za nim ;)
Chociaż jagodowego jeszcze nigdy nie jadłam ale z pewnoscia lubie ;)

adda73 pisze...

Oj jakie pyszności widzę u Ciebie Gosiu :) Sernik prezentuje się wyśmienicie, a połączenie jagód z białą czekolada musi być przepyszne !!!

viridianka pisze...

przecudowny jest! ale mis ie marzy taki serniczek, ale borowek juz u mnie niesttey nie ma... a zjadlabym takiego z wielką chęcią :))

Gosia pisze...

-Emma - to polecam,jesli jeszcze nie jadlas :)

- Adda - dziekuje i naprawde pyszny jest :))

- Viridianko - dzieki :) ja z mrozonych robilam

Tilianara pisze...

Mmmmmm, rozpływam się w zachwycie :)

Ewelina Majdak pisze...

Sernik intensywnie przyciągający wzrok :)
O rany ale on musi być dobry!
Jagody + biała czekolada... hmhm
No dobrze wracam do rzeczywistości :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Wow, jaki on potężny, jak się pręży na tych zdjeciach! Na żywo musi być jeszcze lepszy...

asieja pisze...

ale kolory
ale zdjęcia
już mm na niego ochotę :-)

Alicja pisze...

Wspaniale się ten sernik prezentuje. Serek philadelphia jest wymarzony do takich wypieków.

Gosia pisze...

- Tilinaro - dziekuje :))
- Polko - dzieki :)-toz to rzeczywistosc-moze nie codziennosc,ale....
- Aniu - dziekuje i jest rzeczywiscie pyszny :)
- Asiejko - dzieki :) w koncu wyszlo,bo poprzednim razem byl z borowek amerykanskich,ale one nie maja takiego kolorku,jak te lesne :)
- Alicjo- dziekuje :) wlasnie czesto do wypiekow uzywam tego serka,super jest :)

kuchareczka58 pisze...

Wygląda przepięknie i bardzo apetycznie:) takiego z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam:)Pozdrawiam.

Waniliowa Chmurka pisze...

Łaaał!
to coś dla mnie:)!

buruuberii pisze...

przegladam sobie Gosia Twoje wpisy i ten to sernik zjadlabym caly, WOW!
:-)