Znalazlam to ciasto w necie w poszukiwaniu czegos nowego z uzyciem jablek wlasnie,maz sie bardzo sceptycznie przygladal temu,co robie,ale efekt pieczenia calkowicie go zadowolil
Skladniki:
- 600-700g jablek (obrac,pokroic na male kawalki,zasypac 3-4 lyzkami cukru)
- 100g rodzynek (wymieszac razem z jablkami) i odstawic na godzinke
- 1 szklanka cukru (pomniejszona o ten do zasypania jablek)
- 1 cukier waniliowy
- 5 jajek
- 1,5 lyzeczki cynamonu
- 2 szklanki maki pszennej
- 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 3 lyzeczki kakao naturalnego
- 1 szklanka oleju roslinnego
Wlac ciasto na natluszczona i posypana tarta bulka okragla forme (26cm),piec przy termoobiegu 60-70 minut w temperaturze 150°.
Ciasto po wystudzeniu pozna polukrowac lub posypac cukrem pudrem.
1 komentarz:
Bardzo dobry i prosty przepis, a ciasto zawsze wychodzi pyszne. Ja daje troche mniej jablek, zeby nie bylo za "mokre", za to wiecej cynamonu i rodzynek.
Polecam!
Prześlij komentarz