środa, 10 września 2008

Figi z szynka i serem


Ostatnio,gdzie sie nie obroce,to widze rozne przepisy z udzialem fig,w sumie nie jestem wielka ich amatorka,zjem od czasu do czasu i tez tak wczoraj bylo,stwierdzilam,ze zrobie,zjemy i przestanie mnie moze tak kusic :))

Skladniki na 1 porcje:
  • 1 swieza figa (delikatnie umyc i odkroic ogonek)
  • 2 plastry szynki parmenskiej
  • kawaleczek koziego sera (jesli ktos nie lubi,mozna go zastapic np. Camembertem)
  • garsc rukoli (umyc,osuszyc,mozna pokroic)
  • sol,pieprz,ocet balsamiczny,pare winogron i pomidorkow do dekoracji
Dressing:
  • kilka lyzek oleju z pestek winogron
  • ze 2 lyzki soku z cytryny lub bialego octu winnego
  • ze 2 lyzki plynnego miodu
  • sol,pieprz
Sa to proporcje w zasadzie "na oko",dressing ma byc kwasno-slodki.


Fige naciac na krzyz,ale nie do konca, rozchylic, posolic, popieprzyc i wlozyc do srodka pokrojony na kawaleczki jeden plasterek szynki,zlozyc fige,owinac drugim plastrem,spiac wykalaczka i obsmazyc dosc dobrze na patelni,wyjac na deske,odwinac delikatnie szynke,rozchylic fige i wlozyc do srodka kawaleczki koziego serka,ponownie owinac szynka ,spiac i wlozyc na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
W miedzyczasie na talerzu rozlozyc rukole,pomidorki i winogrona,nastepnie na srodku ulozyc "otwarta" fige,polac dressingiem i polac dekoracyjnie octem balsamicznym.
Smacznego :)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

a te figi obsmarzyc na patelni ale co, suchej?????