Ostatnio,gdzie sie nie obroce,to widze rozne przepisy z udzialem fig,w sumie nie jestem wielka ich amatorka,zjem od czasu do czasu i tez tak wczoraj bylo,stwierdzilam,ze zrobie,zjemy i przestanie mnie moze tak kusic :))
Skladniki na 1 porcje:
- 1 swieza figa (delikatnie umyc i odkroic ogonek)
- 2 plastry szynki parmenskiej
- kawaleczek koziego sera (jesli ktos nie lubi,mozna go zastapic np. Camembertem)
- garsc rukoli (umyc,osuszyc,mozna pokroic)
- sol,pieprz,ocet balsamiczny,pare winogron i pomidorkow do dekoracji
- kilka lyzek oleju z pestek winogron
- ze 2 lyzki soku z cytryny lub bialego octu winnego
- ze 2 lyzki plynnego miodu
- sol,pieprz
Fige naciac na krzyz,ale nie do konca, rozchylic, posolic, popieprzyc i wlozyc do srodka pokrojony na kawaleczki jeden plasterek szynki,zlozyc fige,owinac drugim plastrem,spiac wykalaczka i obsmazyc dosc dobrze na patelni,wyjac na deske,odwinac delikatnie szynke,rozchylic fige i wlozyc do srodka kawaleczki koziego serka,ponownie owinac szynka ,spiac i wlozyc na 10 minut do nagrzanego piekarnika.
W miedzyczasie na talerzu rozlozyc rukole,pomidorki i winogrona,nastepnie na srodku ulozyc "otwarta" fige,polac dressingiem i polac dekoracyjnie octem balsamicznym.
Smacznego :)
1 komentarz:
a te figi obsmarzyc na patelni ale co, suchej?????
Prześlij komentarz