środa, 17 września 2008

Lekkie ciasto z jablkami




Maz przywiozl do domku wielka torbe super pysznych jablek...twarde....winne....soczyste....po prostu bajka,no i w nagrode za takie dobre jabluszka :) upieklam dla rodzinki wypatrzone w jednym z czasopism lekkie kruche ciasto z tymi jablkami :))

Kruche ciasto:
  • 300g maki
  • 100g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 150g miekkiego masla
  • 1 jajko
  • skorka starta z 1 (wyparzonej) cytryny
Ciasto zagniesc i wlozyc zawiniete w folie spozywcza do lodowki na 1 godzine.
W miedzyczasie przygotowac nadzienie:
  • 6 duzych winnych jablek
  • 50g masla
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 lyzki cukru (mozna dac wiecej,jesli ma byc slodkie)
Maslo stopic w rondelku,dodac cukier,cukier waniliowy oraz obrane i pokrojone w kostke jablka.
Dusic bez przykrycia ok.7 minut,wystudzic.

2/3 ciasta rozwlakowac miedzy dwoma kawalkami folii spozywczej na placek o srednicy ok.30cm,wylozyc nim natluszczona okragla forme (26cm),wykleic brzeg wysokosci ok.4cm,ponakluwac widelcem,wylozyc na ciescie wystudzone jablka i przykryc to drugim rozwalkowanym kawalkiem ciasta,ktore rowniez nalezy ponakluwac.
Piec ok.50 minut w temperaturze 180° (termoobieg-160°).
Wyjac,wystudzic i posmarowac lukrem przygotowanym z:
  • 50 g cukru pudru i
  • 1 lyzki soku z cytryny
Zamiast lukru przed podaniem mozna posypac cukrem pudrem i podawac z bita smietana.

P.S. ostatnio znowu je pieklam,ale tym razem dodalam warstwe budyniu waniliowego ugotowanego w proporcji zmniejszonej o 100 ml mleka (na spod ciasta) i do jablek dodalam garsc rodzynek).


Smacznego :)

Brak komentarzy: