Maz przywiozl do domku wielka torbe super pysznych jablek...twarde....winne....soczyste....po prostu bajka,no i w nagrode za takie dobre jabluszka :) upieklam dla rodzinki wypatrzone w jednym z czasopism lekkie kruche ciasto z tymi jablkami :))
Kruche ciasto:
- 300g maki
- 100g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 150g miekkiego masla
- 1 jajko
- skorka starta z 1 (wyparzonej) cytryny
W miedzyczasie przygotowac nadzienie:
- 6 duzych winnych jablek
- 50g masla
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 lyzki cukru (mozna dac wiecej,jesli ma byc slodkie)
Dusic bez przykrycia ok.7 minut,wystudzic.
2/3 ciasta rozwlakowac miedzy dwoma kawalkami folii spozywczej na placek o srednicy ok.30cm,wylozyc nim natluszczona okragla forme (26cm),wykleic brzeg wysokosci ok.4cm,ponakluwac widelcem,wylozyc na ciescie wystudzone jablka i przykryc to drugim rozwalkowanym kawalkiem ciasta,ktore rowniez nalezy ponakluwac.
Piec ok.50 minut w temperaturze 180° (termoobieg-160°).
Wyjac,wystudzic i posmarowac lukrem przygotowanym z:
- 50 g cukru pudru i
- 1 lyzki soku z cytryny
P.S. ostatnio znowu je pieklam,ale tym razem dodalam warstwe budyniu waniliowego ugotowanego w proporcji zmniejszonej o 100 ml mleka (na spod ciasta) i do jablek dodalam garsc rodzynek).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz