piątek, 5 września 2008

Pizza z rukola i szynka parmenska



To z kolei jest moja ulubiona pizza,ciasto robie,tak samo,jak poprzednio,czyli............
Ciasto na pizze:
  • 300g maki pszennej
  • 1/2 paczuszki drozdzy
  • pol szklanki cieplej wody
  • spora szczypta soli,lyzeczka cukru
  • kilka lyzek oleju slonecznikowego
Drozdze rozrobic z ciepla woda,dodac sol,cukier,make i olej,wyrobic gladkie ,elastyczne ciasto,odstawic do wyrosniecia.
W miedzyczasie rozgrzac blache w piekarniku w 225°,przygotowac paier do pieczenia przyciety na wielkosc blachy,rozwalkowac na papierze ciasto.
Przygotowac nadzienie :
  • 250g pomidorkow koktajlowych (pokroic na polowki lub cwiartki)
  • 150g pieczarek (pokroic w plasterki)
  • 400g pomidorow w puszce ( zmiksowac)
  • po 1 lyzeczce suszonego oregano i tymianku
  • sol,pieprz
  • 1 peczek rukoli (oplukac,osuszyc)
  • ok. 150g szynki parmenskiej lub podobnej w plasterkach
  • ok. 80 g tartego lub w platkach parmezanu
Zmiksowane pomidory doprawic sola,pieprzem,oregano i tymiankiem,rozsmarowac na ciescie,porozkladac pokrojone pomidorki i pieczarki,ostroznie sciagnac ciasto na papierze na nagrzana blache ( powoduje to natychmiastowy proces rozpoczecia sie pieczenia pizzy i daje nam to chrupiace ciasto),piec w temp.225° ok. 20 minut.
Po wyjeciu jej z pieca natychmiast oblozyc szynka,rukola i parmezanem i natychmiast serwowac.
Typ: 1-przed podaniem mozna jeszcze calosc skropic octem balsamicznym.
2- rewelacyjnie smakuje dodanie do tej pizzy krewetek
Smacznego :)

Brak komentarzy: