To z kolei jest moja ulubiona pizza,ciasto robie,tak samo,jak poprzednio,czyli............
Ciasto na pizze:
- 300g maki pszennej
- 1/2 paczuszki drozdzy
- pol szklanki cieplej wody
- spora szczypta soli,lyzeczka cukru
- kilka lyzek oleju slonecznikowego
W miedzyczasie rozgrzac blache w piekarniku w 225°,przygotowac paier do pieczenia przyciety na wielkosc blachy,rozwalkowac na papierze ciasto.
Przygotowac nadzienie :
- 250g pomidorkow koktajlowych (pokroic na polowki lub cwiartki)
- 150g pieczarek (pokroic w plasterki)
- 400g pomidorow w puszce ( zmiksowac)
- po 1 lyzeczce suszonego oregano i tymianku
- sol,pieprz
- 1 peczek rukoli (oplukac,osuszyc)
- ok. 150g szynki parmenskiej lub podobnej w plasterkach
- ok. 80 g tartego lub w platkach parmezanu
Po wyjeciu jej z pieca natychmiast oblozyc szynka,rukola i parmezanem i natychmiast serwowac.
Typ: 1-przed podaniem mozna jeszcze calosc skropic octem balsamicznym.
2- rewelacyjnie smakuje dodanie do tej pizzy krewetek
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz