poniedziałek, 8 września 2008

Krupnik


Juz powoli czuje nadchodzaca jesien,bo sie apetyt pomalu zmienia na bardziej tresciwe dania,wczoraj ugotowalam gar krupniku na kurczaku,wyszedl,jak zwykle pyszny :)
Skladniki:
  • kawalki kurczaka (np. skrzydelka i udka)
  • ze 2 garsci suszonych prawdziwkow (jesli sa inne grzyby,to wczesniej trzeba je namoczyc)
  • 2-4 marchewek (obrac i pokroic w plasterki)
  • 4-5 ziemniakow (obrac i pokroic w kostke)
  • ok. 1 szkl. kaszy peczak (moze byc tez drobna jeczmienna,ale jak dla mnie tylko peczak :))
  • ziele angielskie,lisc laurowy,sol,pieprz,lyzka Vegety lub Jarzynki
  • szczypta suszonego tymianku,mozna wrzucic pare listkow lubczyku
Zagotowac kawalki kurczaka,zebrac szumowiny i wrzucic nastepnie prawdziwki,dac wszystkie przyprawy,gotowac jakies 20 minut,nastepnie wsypac kasze,pogotowac nastepne 20 minut,jesli mieso jest juz miekkie,to wyjac je na talerz i do gotujacej sie zupy wrzucic marchewke i ziemniaki i gotowac do miekkosci,na koncu jesli trzeba,to przyprawic raz jeszcze sola i pieprzem,dac obrane ze skory i pokrojone na kawalki mieso.
Przed podaniem posypac natka pietruszki.
Smacznego :)

Brak komentarzy: