piątek, 5 września 2008

Ukochana Pizza Mojej Corki



Od ladnych paru lat robie te pizze na specjalne zyczenie mojej corki,jest inna od innych i to jej wlasnie smakuje,zreszta jej kolezankom i nam rowniez.
Poczatkowo byla typowo wegetarianska,z czasem dochodzily i zmienialy sie dodatkowe skladniki,ale podstawowy sklad jest niezmienny od dobrych 5 lat.
Proporcje sa na prostokatna blache (ok.46cm x 26cm)
Skladniki ciasta:
  • 300 g maki pszennej (mozna uzyc maki z pelnego przemialu,ale wowczas ok.250g)
  • pol paczki drozdzy (20g)
  • pol szklanki cieplej wody
  • dobra szczypta soli,lyzeczka cukru
  • olej slonecznikowy (kilka lyzek)
Drozdze rozrobic z ciepla woda,dodac sol i cukier,wsypac make i wlewac po 1-2 lyzki oleju i wyrabiac ciasto,powinno byc miekkie i elastyczne (oleju przewaznie zabierze ok.5 lyzek).
Odstawic ciasto w cieple miejsce do wyrosniecia.
W miedzyczasie przygotowac sos:
  • sloik zwyklego sosu pomidorowego
  • 2-3 marchewki (obrac,pokroic na duze kawalki
  • 2 spore cebule (rowniez obrac i pokroic)
  • 1 czerwona papryka (umyc,oczyscic z nasion i pokroic)
  • 1 duza lub 2 male cukinie (umyc i pokroic)
Wszystkie warzywa zetrzec na tarce lub w robocie,rozgrzac na patelni pare lyzek oleju,wrzucic starte warzywa,dobrze poddusic,przyprawiajac sola i pieprzem,wlac sos pomidorowy,chwile poddusic jeszcze i odstawic do wystygniecia.

Rozgrzac piekarnik do temp. ok. 200°,na blasze wylozyc papier do pieczenia i rozwalkowac ciasto rownomiernie ,wyciagajac brzegi,rozlozyc na nim te mase pomidorowo-warzywna i grubo posypac serem tartym.Zapiekac ok. 40 minut.

To byla pierwotna wersja tej pizzy,w miedzyczasie podochodzily rozne i wymieniajace sie z czasem i apetytem dodatkowe skladniki,a wiec sa pieczarki w plasterki krojone,bywa kukurydza z puszki,szynka lub salami,lagodne peperoni lub zamiast tartego sera-krojona w plasterki mozarella.
Moze zdjecie nie oddaje apetycznosci tej pizzy,ale naprawde warto :))
Smacznego :)

Brak komentarzy: