Od ladnych paru lat robie te pizze na specjalne zyczenie mojej corki,jest inna od innych i to jej wlasnie smakuje,zreszta jej kolezankom i nam rowniez.
Poczatkowo byla typowo wegetarianska,z czasem dochodzily i zmienialy sie dodatkowe skladniki,ale podstawowy sklad jest niezmienny od dobrych 5 lat.
Proporcje sa na prostokatna blache (ok.46cm x 26cm)
Skladniki ciasta:
- 300 g maki pszennej (mozna uzyc maki z pelnego przemialu,ale wowczas ok.250g)
- pol paczki drozdzy (20g)
- pol szklanki cieplej wody
- dobra szczypta soli,lyzeczka cukru
- olej slonecznikowy (kilka lyzek)
Odstawic ciasto w cieple miejsce do wyrosniecia.
W miedzyczasie przygotowac sos:
- sloik zwyklego sosu pomidorowego
- 2-3 marchewki (obrac,pokroic na duze kawalki
- 2 spore cebule (rowniez obrac i pokroic)
- 1 czerwona papryka (umyc,oczyscic z nasion i pokroic)
- 1 duza lub 2 male cukinie (umyc i pokroic)
Rozgrzac piekarnik do temp. ok. 200°,na blasze wylozyc papier do pieczenia i rozwalkowac ciasto rownomiernie ,wyciagajac brzegi,rozlozyc na nim te mase pomidorowo-warzywna i grubo posypac serem tartym.Zapiekac ok. 40 minut.
To byla pierwotna wersja tej pizzy,w miedzyczasie podochodzily rozne i wymieniajace sie z czasem i apetytem dodatkowe skladniki,a wiec sa pieczarki w plasterki krojone,bywa kukurydza z puszki,szynka lub salami,lagodne peperoni lub zamiast tartego sera-krojona w plasterki mozarella.
Moze zdjecie nie oddaje apetycznosci tej pizzy,ale naprawde warto :))
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz