Po blogach widze,ze ostatnio chyba te ciasto jest najpopularniejsze :) ,ale tez nie bez powodu,bo jest tak rewelacyjne w smaku,ze po prostu TRZEBA!!!! je upiec :) ,a do tego bedzie sie komponowalo z roznymi owocami sezonowymi.
Poczatek temu przepisowi dala Tobatka z Cincin ,nastepnie widzialam je na blogach Abbry , Majany , a dzisiaj Atinka zaprezentowala je u siebie :)
Skladniki:
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka maslanki
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki maki
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 lyzeczka aromatu waniliowego
- ok.500 g rabarbaru (obrac i pokroic na plasterki)
- 3-4 lyzki cukru
- na kruszonke wymieszac ok.100 g masla z cukrem i maka (dodalam podobnie,jak Majana cynamon do kruszonki)
Zmiksowac cukier z jajkami,nastepnie domieszac maslanke i olej i aromat waniliowy,potem dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
Ciasto wylac na forme (ok.36x24cm) wylozona papierem do pieczenia,wylozyc na nie odcisniety lekko rabarbar ,zagniesc szybko kruszonke-rowniez skorzystalam ze wskazowki Abbry,zeby najpierw do masla dodac po 2 lyzki maki i cukru i zagniatajac dosypywac jeszcze po troszke dopoki kruszonka nie zrobi sie dosc sypka; rozsypac kruszonke jednolicie po ciescie,wlozyc do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec ok.50 minut.Wprawdzie w wielu przypadkach podawany czas pieczenia wynosi ok.35 minut,ale u mnie musialo byc dluzej.
Po wystudzeniu mozna posypac cukrem pudrem.
* mam mniejsza blache i nastepnym razem dam wiecej rabarbaru,bo ciasto wyroslo dosc spore,dlatego moze byc wiecej owocow,choc ciasto samo w sobie jest i tak dosc wilgotne,wiec smakowo nic nie traci :)
Polecam rowniez: Drozdzowe ciasto rabarbarowe
Smacznego :)
12 komentarzy:
Super ciacho :). Właśnie takie są te najlepsze ciasta: szybkie i smaczne!
też wypróbowałam te ciasto i jest świetne :)
Powiem jedno.Cały czas zastanawiałam się nad tym ciastem,(bo rabarbar mi zalega od soboty)i nie wiem dlaczego go nie upiekłam;P!
Wygląda super i musi być pyszne :) Bardzo lubię wilgotne ciasta, zwłaszcza jeśli są z owocami. Pycha :)
Pięknie Ci wyszło! Mniam!:)
rzeczywiscie ciasto jest bardzo popularne, wiec trzeba je upiec! :-)
O Mamuniu, jak mi się nagle takiego ciasta zachciało. Z truskawkami...
@ olalala - no,nie??tez tak uwazam,ze co najprostrze,to najsmaczniejsze :)
@ magda - ooooo,nastepna amatorka tego pysznego ciacha :)))
@ olciaky - to sie nie zastanawiaj,robi sie je naprawde szybciutko!! :)
@ Kasiu - no,wlasnie,moi tez takie lubia,widze,ze bedzie ono hiciorem w naszym domu w zaleznosci od zmieniajacych sie owocow sezonowych :)
@ Majanko - dziekuje :)Twoje tez piekne bylo :)
@ cudawianki - hehehe-chyba w tej chwili najpopularniejsze teraz :)
@ Pinos - piecz z truskawkami i pisz,jak bedzie smakowac :))
Też je piekłam i popieram wszystkie zachwyty jakie zebrało :)
@ edysiu - dzieki i tez bede sie u innych nim zachwycala,bo jest warte tych wszystkich pozytywow :)
została mi maślanka z kurczaka i z surówki, jutro muszę kupić rabarbar :)
O tak, tak, to ciasto jest warte wszystkich zachwytów nad nim:) Pysznie wygląda:)
Prześlij komentarz