wtorek, 2 grudnia 2008

Kotleciki z jajek i pieczarek


Ostatnio jakos nie mialam ochoty na "piatkowa rybke" i chcialam cos innego podac rodzince na kolacje,poszukalam troche w necie,uruchomilam swoja wyobraznie i wytworem tego byly kotleciki jajeczno-pieczarkowe z mozarella.

Skladniki na ok.12 kotlecikow:
  • 10 jajek (ugotowac na twardo)
  • 250 g pieczarek (oczyscic i zetrzec na tarce)
  • 1 duza cebula (obrac i drobno pokroic)
  • 1 sucha bulka lub 2 kromki chleba (namoczyc w mleku)
  • 2 surowe jajka
  • sol,pieprz
  • garsc posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 lyzki bulki tartej
  • 2 lyzki masla
  • 1 kulka mozarelli
  • oliwa do smazenia
Jajka obrac i drobno pokroic,cebule zeszklic na masle,dodac pieczarki,udusic,przyprawic sola i pieprzem,ostudzic, wymieszac to z pokrojonymi jajkami,nastepnie dodac surowe jajka,odcisnieta bulke lub chleb,bulke tarta,natke i jesli potrzeba ponownie przyprawic i formowac kotleciki,w srodek wkladajac kawalek mozarelli,obtaczac w mace i smazyc na zloty kolor.
Podawac z salata lub surowkami.
Smacznego :)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

smaczne li to ?

Gosia pisze...

smaczne,smaczne-takie cosik inne :))