niedziela, 24 maja 2009

Cieciorkowa zupa z rozmarynem


Tydzień z ciecierzycą

Moja pierwsza i ostatnia zarazem propozycja w zabawie organizowanej przez age jest ta zupka.W zasadzie mimo,ze bardzo lubie warzywa straczkowe,to ciecierzyca zawsze jakos byla z boku u mnie,w zasadzie nie wiem,dlaczego,bo jest przeciez pyszna.Po ugotowaniu jej stwierdzzilam ,ze jest bardzo smaczna i na pewno nieraz skorzystam z tego mnostwa przepisow przygotowanych na te akcje przez blogowiczki :)

Skladniki:

  • 300 g ciecierzycy
  • 1/2 kg pomidorow
  • 1-2 zabki czosnku (posiekac)
  • 1 cebula (pokroic)
  • ok.2 lyzek posiekanego rozmarynu
  • troche oliwy do smazenia
  • sol,pieprz,troche soku cytrynowego do przyprawienia
  • 1/2 l rosolu warzywnego
Ciecierzyce namoczyc na noc,nastepnie ugotowac ja al dente.
Na oliwie przysmazyc cebule,nastepnie dodac rozmaryn i czosnek.W miedzyczasie obrac pomidory,pokroic ,dodac do gotujacej sie cieciorki,zalac rosolkiem,dodac przysmazona cebule i chwile pogotowac razem,przyprawic do smaku sola,pieprzem i ewentualnie sokiem cytrynowym,zmiksowac.
Podalam ja z bagietka posmarowana pesto.
Smacznego :)

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

cieszę się, ze ciecierzyca i zasmakowała i skusiłaś się w koncu na nią :)

Casia pisze...

Zupy z ciecierzycy to jeszcze nie jadłam! A wygląda bardzo zachęcająco :)

Gosia pisze...

- aga- no wlasnie,zawsze mialam na nia dlugie zeby,ale musze przyznac,ze dzieki twojej akcji i tym wspanialym przepisom bedzie goscila u mnie czesciej na stole :)

-Casiu - dziekuje :))