...........u mnie szparagom jakos konca nie ma,co chwila sie na cos interesujacego natkne,co chce natychmiast wyprobowac :)
Tym razem nawiazujac do Nalesnikowego Tygodnia zrobilam ziolowo-sezamowe nalesniki opatulajace szparagi :)
Przepis pochodzi z majowego wydania "Lisa-kochen und backen"
Skladniki na 4 porcje:
- 150 g maki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- sol
- ok.20-24 sztuk mieszanych szparagow
- 1/2 lyzeczki cukru
- 4 lyzki masla
- peczek posiekanych mieszanych ziol (n.p.natka pietruszki,szczypiorek,bazylia)
- 2 lyzki nasion sezamu
- tluszcz do smazenia
Szparagi obrac,odciac suche koncowki i ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i lyzeczki masla (ok.15-18 minut).
Do ciasta dodac posiekane ziola i sezam,wymieszac i usmazyc na tluszczu 8 nalesnikow.
Szparagi wyjac z wody i po 5-6 sztuk owinac dwoma nalesnikami.
Pozostala czesc masla stopic na patelni i polac na talerzu przygotowane nalesnikowe pakieciki.
Smacznego :)
6 komentarzy:
Swietne! :)) Wspaniały pomysł :) Ciekawe jak smakują takie szparagi z naleśniczkiem:)
Pozdrawiam.
muszę zrobić bo wygląda przepysznie!
Zaśliniłam się jak buldog oglądając to zdjęcie z naleśnikiem i szparagami :)) Pyyyyyszności !!!
- majanko - zapewniam,ze swietnie,same te nalesniki z ziolami i sezamem sa extra!!!!
- aga - dziekuje i polecam :)
- adda - dzieki :)
Bardzo ciekawe połączenie. Az kusi zeby spróbować ;)
- emma-polecam :)
Prześlij komentarz