No i znowu zupke zrobilam na bazie szparagow :) oj,biedna bede,jak sie skoncza :(( niby caly rok sa importowane,ale to juz nie to samo jest, co w sezonie .........
Jest to moja czwarta propozycja w Szparagowej Akcji :)
Skladniki na 4-5 porcji:
- 500 g bialych szparagow (obrac,odciac koncowki i pokroic na skos w ok.1cm kawalki)
- 3-4 ziemniaki (zalezy od wielkosci-obrac ,pokroic w kostke)
- 1 marchewka (obrac,zetrzec na tarce)
- 150-200g krewetek w zalewie (odcedzic)
- sok z polowy cytryny
- sok z polowy pomaranczy
- sol,pieprz
- 1 lyzka bulionu drobiowego lub 1 kostka
- 1-2 lyzki posiekanej natki pietruszki (rownie super bedzie z koperkiem smakowalo!!)
- 1 lyzka masla,1 lyzeczka maki (zrobic zasmazke) dodac do niej 1 lyzke smietany i kilka lyzek goracego wywaru z zupy)
W miedzyczasie zamarynowac krewetki w soku z cytryny i pomaranczy.
Do zupy dodac przyrzadzona zasmazke,pietruszke (lub koperek),przyprawic sola,pieprzem i sokiem z cytryny.
Krewetki odcedzic i obsmazyc na odrobinie masla.
Zupe podawac udekorowana pietruszka (koperkiem),lyzka krabow i mozna kleks creme fraiche dodac.
Smacznego:)
6 komentarzy:
i należycie, trzeba najeść sie nimi teraz, bo potem nie warto przepłacać, bo smak już nie ten
oj Gosia kusisz tymi szparagami i kusisz :) jestem ciekawa smaku tej zupy, bo krewetki uwielbiam, szparagi też ale razem ich nigdy nie łaczyłam, na pewno zupa jest wyśmienita jak wszystkie Twoje propozycje szparagowe:)
- aga- juz nie o przeplacanie chodzi moze,ale o ten smak...... :)
- adda - dziekuje bardzo :))
Juz od jakiegos czasu chodzi za mna taka zupka szparagowa :-) Wyglada pysznie!
- majka - dziekuje :)
Bardzo fajny przepis myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
Prześlij komentarz