czwartek, 21 maja 2009

Zupa szparagowa z krewetkami



No i znowu zupke zrobilam na bazie szparagow :) oj,biedna bede,jak sie skoncza :(( niby caly rok sa importowane,ale to juz nie to samo jest, co w sezonie .........

Jest to moja czwarta propozycja w Szparagowej Akcji :)

Skladniki na 4-5 porcji:
  • 500 g bialych szparagow (obrac,odciac koncowki i pokroic na skos w ok.1cm kawalki)
  • 3-4 ziemniaki (zalezy od wielkosci-obrac ,pokroic w kostke)
  • 1 marchewka (obrac,zetrzec na tarce)
  • 150-200g krewetek w zalewie (odcedzic)
  • sok z polowy cytryny
  • sok z polowy pomaranczy
  • sol,pieprz
  • 1 lyzka bulionu drobiowego lub 1 kostka
  • 1-2 lyzki posiekanej natki pietruszki (rownie super bedzie z koperkiem smakowalo!!)
  • 1 lyzka masla,1 lyzeczka maki (zrobic zasmazke) dodac do niej 1 lyzke smietany i kilka lyzek goracego wywaru z zupy)
W osolonej wodzie ugotowac obierki i odciete koncowki szparagowe,nastepnie odcedzic (obierki wyrzucic) ,dodac bulion do wywaru,wrzucic starta marchewke,pokrojone ziemniaki,ugotowac do polowy i dopiero wrzucic szparagi,gotowac do miekkosci.
W miedzyczasie zamarynowac krewetki w soku z cytryny i pomaranczy.
Do zupy dodac przyrzadzona zasmazke,pietruszke (lub koperek),przyprawic sola,pieprzem i sokiem z cytryny.
Krewetki odcedzic i obsmazyc na odrobinie masla.
Zupe podawac udekorowana pietruszka (koperkiem),lyzka krabow i mozna kleks creme fraiche dodac.
Smacznego:)

6 komentarzy:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

i należycie, trzeba najeść sie nimi teraz, bo potem nie warto przepłacać, bo smak już nie ten

adda73 pisze...

oj Gosia kusisz tymi szparagami i kusisz :) jestem ciekawa smaku tej zupy, bo krewetki uwielbiam, szparagi też ale razem ich nigdy nie łaczyłam, na pewno zupa jest wyśmienita jak wszystkie Twoje propozycje szparagowe:)

Gosia pisze...

- aga- juz nie o przeplacanie chodzi moze,ale o ten smak...... :)

- adda - dziekuje bardzo :))

majka pisze...

Juz od jakiegos czasu chodzi za mna taka zupka szparagowa :-) Wyglada pysznie!

Gosia pisze...

- majka - dziekuje :)

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny przepis myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę