niedziela, 17 maja 2009

Szparagowa przystawka z rukola


Wpadl mi fajny przepis w oko,ktory musialam natychmiast wyprobowac,bo,nie dosc,ze szparagi,to jeszcze moja ukochana rukola i parmezan w tym biora udzial :))
Jest to zarazem moja trzecia propozycja w szparagowej akcji :)

Skladniki na 4 porcje:
  • 750 g bialych szparagow (obrac i odciac ewentualnie zdrewniale koncowki)
  • 2 peczki rukoli
  • sol,cukier
  • 3 lyzki octu balsamicznego
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • parenascie ziarenek czerwonego pieprzu
  • 100g parmezanu
Szparagi przepolowic i ugotowac w osolonej i ocukrzonej wodzie.
Rukole umyc i w razie potrzeby rozdrobnic.
Do dressingu wymieszac oliwe,ocet,ziarenka pieprzu,sol i cukier.
Szparagi i rukole ulozyc na talerzu,polac dressingiem i podawac z bagietka.
Smacznego :)

8 komentarzy:

Beata pisze...

Dzisiaj kupiłam szparagi w markecie i zastanawialam się właśnie co z nimi zrobić Rukola rośnie w ogródku, parmezan mam w lodówce, więc jutro robię Twoją sałatkę!
Pozdrawiam
Beata

iis111 pisze...

o jejku, ile tu szparagow:) Uwielbiam je, ale tutaj sa tak strasznie drogie:(

Anonimowy pisze...

aj, i jak tu nie skorzystać z takiej podpowiedzi na pyszną sałątkę? :>

Alicja w kuchni pisze...

Straszliwie apetycznie to wygląda... musze się przekonać do szparagów, bo ilekroć mam okazję je kupić coś mnie powstrzymuje :D a taka przystawka jest w sam raz

Anonimowy pisze...

ja niestety ze szparagami boję się eksperymentować, bo robiłam raz i chyba coś sknociłam, bo absolutnie mi nie podeszły :(

A co do sałatki, to jak najbardziej możesz :) cieszę się, że Ci się przepis podoba :)
Pozdrawiam :)

(Monsai)

Anonimowy pisze...

Ojej, namieszałam, miałam do Beatki napisać to o sałatce, przepraszam :(
(Monsai)

kasiaaaa24 pisze...

Super połączenie smaków :) U mnie jakoś ta wiosna mija bez szparagów. Chyba też się skuszę na nie :)

Gosia pisze...

- Beatko - i co??? robilas ??smakowala???

-iss111 - mimo wszystko raz polecam :))

- zwegowani -dziekuje :) i co robiliscie??

- Alivea - dziekuje :9 mozesz sprobowac tylko np. dla jednej osoby na probe zrobici wowczas zobaczysz,czy bedzie smakowala :)

- Monsai - sprobuj raz jeszcze :9 ja pamietam,jak przed laty robilam raz i tez jakies paskudne byly,lykowate i gorzkie (stare) ,a potem sie jednak przekonalam,teraz uwielbiamy :)

- Kasiu - dziekuje :) ,jeszcze jest troche czasu zostalo na szparagi :)