Druga moja propozycja w akcji szparagowej jest dzisiejsza lekka kolacja w postaci spagetti.
Jest to przepis zaczerpniety z mojej (ostatnio :)) ulubionej ksiazki "Spargel" :))
Skladniki na 4 porcje:
- 400g spagetti (ja mialam linguine)
- 2 limety
- 2 zabki czosnku
- 12 lyzek oliwy z oliwek
- sol,pieprz,cukier
- 750g bialych szparagow
- 2-3 peczki rukoli
- 120g parmezanu
Limetki sparzyc,osuszyc,zetrzec skorke i wycisnac sok,nastepnie wymieszac i sok i skorke z 4-5 lyzkami oliwy,drobniutko posiekanym czosnkiem,doprawic do smaku sola,pieprzem i cukrem.
Szparagi obrac,odciac zdrewniale koncowki,pociac na kawalki i obsmazyc na patelni na pozostalej oliwie,dodac umyta i osuszona rukole i doprawic sola i pieprzem.
Spagetti wymieszac z sosem limetkowym oraz szparagami z rukola,posypac tartym parmezanem.
Smacznego :)
6 komentarzy:
Szparagi, rukula, parmezan...mmmm - to musi być pycha!:))
szparagi i makaron to najlepsze połączenie!
Uwielbiam takie połączenia smakowe !!! Zjadłabym dzisiaj taki pyszny obiadek :))
Szparagi i makaron to jest to!! Gosi@ ja też uwielbiam to połączenie, tylko u mnie zamiast rukoli są zwykle pomidory i oliwki, ale muszę wypróbować twoją wersję , bo wydaje mi sie bardzo ciekawa. Serdecznie pozdrawiam.
- Majanko- polecam,naprawde pycha :)
- Aga - jasne:)
- Ada - zapraszam :)))
- Agnieszka - pomidory i oliwki....mowisz.....tja....trzeba wyprobowac :)......bardzo interesujace i moje smaki,co najwazniejsze :)
rowniez pozdrawiam :)
Zabieram sie do roboty. Tylko moje szpragi będą zielone. Mam nadzieję, że będzie pychotka
Prześlij komentarz