czwartek, 28 maja 2009

Ziolowe crepes ze szparagami



...........u mnie szparagom jakos konca nie ma,co chwila sie na cos interesujacego natkne,co chce natychmiast wyprobowac :)
Tym razem nawiazujac do Nalesnikowego Tygodnia zrobilam ziolowo-sezamowe nalesniki opatulajace szparagi :)
Przepis pochodzi z majowego wydania "Lisa-kochen und backen"

Skladniki na 4 porcje:
  • 150 g maki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • sol
  • ok.20-24 sztuk mieszanych szparagow
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 4 lyzki masla
  • peczek posiekanych mieszanych ziol (n.p.natka pietruszki,szczypiorek,bazylia)
  • 2 lyzki nasion sezamu
  • tluszcz do smazenia
Zmiksowac make,mleko,jajka i sol (ok.1/2 lyzeczki) na jednolite ciasto,odstawic na ok. 30 minut.
Szparagi obrac,odciac suche koncowki i ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i lyzeczki masla (ok.15-18 minut).
Do ciasta dodac posiekane ziola i sezam,wymieszac i usmazyc na tluszczu 8 nalesnikow.
Szparagi wyjac z wody i po 5-6 sztuk owinac dwoma nalesnikami.
Pozostala czesc masla stopic na patelni i polac na talerzu przygotowane nalesnikowe pakieciki.
Smacznego :)

6 komentarzy:

Majana pisze...

Swietne! :)) Wspaniały pomysł :) Ciekawe jak smakują takie szparagi z naleśniczkiem:)
Pozdrawiam.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

muszę zrobić bo wygląda przepysznie!

adda73 pisze...

Zaśliniłam się jak buldog oglądając to zdjęcie z naleśnikiem i szparagami :)) Pyyyyyszności !!!

Gosia pisze...

- majanko - zapewniam,ze swietnie,same te nalesniki z ziolami i sezamem sa extra!!!!

- aga - dziekuje i polecam :)

- adda - dzieki :)

emma001 pisze...

Bardzo ciekawe połączenie. Az kusi zeby spróbować ;)

Gosia pisze...

- emma-polecam :)